Država vašega izleta ali potovanja

Pridružite se nam!

Garancija najnižje cene in LAST MINUTE KLUB

Last minute počitnice (izbor iz ponudbe)

Destinacija HotelOdhod Stor.Cena
Rodos SMARTLINE E 3*21.06. LJU  7xAI599 €
Heraklion (Kreta) ASTIR BEACH 4*22.06. LJU  7xPOL599 €
Celinska Tunizija El-Mouradi 5*26.06. LJU  7xAI499 €
Kefalonija Astra Villa 4*16.06. LJU  7xNZ585 €
Hurghada Grand Seas 4*19.01. LJU  7xAI329 €
Krf Potamaki Be 3*23.07. LJU  7xNZ539 €
Antalija CENGER BEAC 5*25.06. LJU  7xAI639 €
Severni Ciper SALAMIS BAY 5*18.06. LJU  7xUAI729 €
Djerba (Tunizija) El-Mouradi 4*26.06. LJU  7xAI439 €
Skiathos Golden Beac 3*23.06. LJU  7xNZ529 €
Lamezia Terme Park 3*19.06. LJU  7xPOL559 €
Karpatos Seven Stars 3+*28.06. LJU  7xNZ539 €
Puerto Plata Viva Wyndha 4*26.03. SZG  7xAI1014 €
Šri Lanka Citrus Wask 4*02.06. MUC  8xPOL749 €
Fuerteventura Pierre and 4*26.01. MUC  7xPOL404 €
Madeira Do Santo 4*31.01. MUC  7xPOL449 €
Phuket (Tajska) KAMALA BEAC 4*20.05. MUC  8xPOL844 €
Varadero Breezes Bel 4*08.04. MUC  7xAI1003 €
Sharm El SheikhGrand Hotel 5*18.01. VIE  7xAI342 €
Punta Cana Hotel Grand 5*23.05. MUC  7xAI1068 €
Heraklion (Kreta) Sunset Hote 4*06.05. VIE  7xPOL395 €
Mallorca Hotel Bahia 4*02.03. VIE  5xPOL226 €
Maldivi Thulagiri 4*21.06. MUC  7xPOL1461 €
Gran Canaria Beverly Par 3*04.05. VIE  7xPOL462 €
Cancun (Mehika) BlueBay Gra 5*25.05. MUC  7xAI1323 €
*LJU-Ljubljana,GRZ-Graz,VIE-Dunaj,SZG-Salzburg,LNZ-Linz,ZAG-Zagreb
*POL-polpenzion,PP-polni penzion,AI-vse vključeno,NZ-nočitev z zajtrkom

Možnost plačila tudi s plačilnimi karticami.
Možnost plačila tudi s plačilnimi karticami.
Facebook Twitter Google Viber
Iskanje po vsebinah:  

Gana, Togo in Benin

Gana, Togo in Benin

Gana, Togo in Benin

Afrika v malem – številne tradicionalne etnične skupine – vudujski rituali – Unescovi spomeniki
Predstavljamo vam potovanje, ki vas bo popeljalo preko treh dežel z raznoliko pokrajino in prvobitnimi ljudstvi. Potovali bomo od poraščenih obalnih predelov v gvinejskem zalivu s trdnjavami iz kolonialnih časov in ribiškimi vasicami do savan na severu, kjer v majhnih tradicionalnih vasicah živijo ljudstva na starodavni način. Spoznavali bomo barvite afriške tržnice, slikovite festivale in pogrebna slavja, animistična varovanja… Vse to in srečanja s starodavnimi ljudstvi nam bo pričaralo nepozabno podobo tega dela afriške celine.


Odhod:
25. februar 2019

Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Akra

Zberemo se na ljubljanskem letališču ali se z avtobusom odpeljemo do enega od bližnjih letališč (v tem primeru organiziran prevoz iz Maribora in Ljubljane) in z enim vmesnim postankom poletimo Gani, ki velja za eno najbolj mirnih afriških dežel in ki se hkrati ponaša s čudovito naravo in enimi od najbolj gostoljubnih prebivalcev pod soncem. V Akri pristanemo v večernih urah. Prevoz do hotela, nočitev.
2. dan: Akra-Lome
Po zajtrku začnemo z vožnjo proti vzhodu in po nekaj urah že zapustimo Gano. A kmalu se vrnemo, da jo nekoliko bolj podrobno spoznamo. Sredi dneva prispemo v Togo oziroma njeno prestolnico Lome, ki je živahno mesto s pestro kolonialno zgodovino. Leži tik ob meji z Gano ter ob Atlantskem oceanu. Je križišče kultur in trgovine, zato ima unikaten značaj. V prestolnici si ogledamo: osrednjo tržnico s predelom »Nana Benz« (ženske vodje trga z dragimi tkaninami), kolonialne zgradbe v stari četrti, vudu (fetiš) tržnico z vsemi sestavinami za različne napoje. V popoldanskih urah si z malo sreče v okolici prestolnice ogledamo pravo vudu slovesnost. Zvečer namestitev v hotelu, večerja in nočitev.
3. dan: Lome-Ouidah-Ganvie-Abomey
Pot nadaljujemo v Benin, kjer nadaljujemo z raziskovanjem vuduja, saj v Ouidahu obiščemo muzej – sveti gozd, posvečen temu verovanju. Tu je tudi tempelj kraljevskih pitonov, saj so ti plazilci zelo čaščeni in pomembni v vudujski kulturi. Sledi obisk vasi Ganvie, ki je postavljena na kolih v jezeru in je največja afriška jezerska vas. S čolnom se zapeljemo med hišami in opazujemo vsakodnevno dogajanje. Glavna tradicionalna dejavnost mož je ribolov in večina dnevnih dejavnosti se odvija v pirogah, ki jih spretno krmarijo tudi otroci. Na njih se odpravijo na ribolov, na njih trgujejo, prepevajo… Med potjo imamo kosilo. Nočitev v Abomeyu.
4. dan: Abomey-Savalou-Taneka-Natitingou
Abomey je bil svoje čase najpomembnejše mesto z zahodni Afriki in je uvrščen v Unescovo dediščino. Moč kraljestva je izvirala iz nenehnih vojn, v katerih so sodelovale tudi ženske. Ogledamo si kraljevo palačo in obiščemo zgodovinski muzej. Tu bomo izvedeli več o kraljestvu Dahomey, ki je predstavljal današnji Benin pred francosko kolonizacijo. Današnji Benin je prežet z vudujsko kulturo, ki jo bomo spoznavali na poti proti severu. Srečevali bomo predmete, ki nas bodo spominjali na molitve in daritve bogovom, ki jih domačini prosijo za vse vrste vsakdanjih zadev: od dobre letine in poroke do uspeha v šoli in še marsičesa… Vudu je veliko več kot le neke vrsta črna magija, ko si ga pogosto predstavljamo; je zelo kompleksna religija, ki jo v teh delih sveta prakticira milijone ljudi. Prisostvovali bomo tudi vudu ceremoniji. Za konec obiščemo še vasico ljudstva Taneka, ki po nekaterih raziskovalcih pomeni naslednike skrivnostne kulture Koma, ki je nekoč živela na severu Gane. Taneka naj bi sem prišli že v 9. stoletju pred n. št. Večerja in nočitev.
5. dan: Natitingou-Dapaong
Zopet vstopimo v Togo, kjer mnoga ljudstva živijo na še vedno zelo tradicionalen način. Ustavili se bomo pri ljudstvu Tamberna in njihovemu poglavarju izročili darilo. Njihove vasi so zanimivo utrjene, lega v goratem področju pa jih je zavarovala pred zunanjimi vplivi in sovražniki, posebno pred islamskimi vdori s severa. Tamberna tako še vedno prakticirajo povsem svoje animistične obrede. Njihova bivališča, ponavadi v treh nadstropjih, so navduševala in navdihovala celo avantgardistične arhitekte, kot je bil Corbusier, v svojo kulturno dediščino pa jih je uvrstil tudi Unesco. Videli bomo številne manjše vasice ljudstva Noba in spoznavali njihov način življenja. Med ogledi kosilo. Dan končano v Dapaongu. Nočitev.
6. dan: Dapaong-Tongo-Bolgatanga
Danes se bomo srečali s še enim ljudstvom, Talensi. Obiskali bomo njihove vasi in orakeljsko jamo na sveti gori. Vzpetine, ki se tu pojavljajo za domačine predstavljajo bivališča bogov. V jamo je vstop seveda dovoljen le v spremstvu duhovnika oziroma vrača, ki tu opravljajo daritve in rituale. Njihova velika bivališča iz gline, v katerih lahko živi tudi šestdeset ljudi in so pravi labirinti, imajo vhod samo z ene strani. Vsi hodniki, stopnišča, sobe tvorijo neko zelo harmonično celoto in lepoto. Talensi, podobno kot druga plemena živijo v velikih družinah, kjer ima gospodar več žena in tako tudi več otrok. Na poti imamo kosilo. Nočitev v Bolgatangi.
7. dan: Bolgatanga-narodni park Mole
Smo že na severu Gane in pot nadaljujejo mimo manjših vasic, v nekaterih se tudi ustavimo. Naš cilj je narodni park Mole, ki je najbolj obiskan v deželi in se ponaša s pestrim živalskim svetom od slonov, opic, gazel, antilop, vodnih bivolov… Tu živi več kot 90 vrst sesalcev in okoli 300 vrst različnih ptic. Popoldan bomo med trekingom lahko opazovali ta zanimiv živalski svet. Večerja in nočitev.
8. dan: Mole, Larabanga
Zjutraj si privoščimo še eno opazovanje živali, nato pa obiščemo vasico Larabanga. Ta se ponaša z najstarejšo mošejo v zahodni Afriki, ki so jo zgradili mavrski trgovci in je čudovit primer sudanske arhitekture. Domačini nam bodo zaupali nekaj starih legend, nato pa se vrnemo v park Mole, kjer preživimo nekaj sproščujočih uric ob počitku in opazovanju živahnih opic. Večerja in nočitev.
9. dan: Larabanga-slapovi Kintampo-Techiman-Kumasi
Pot nas danes vodi proti osrednjemu delu Gane. Pokrajina se nato vse bolj spreminja v savano, vozimo pa se po cesti, kjer so nekoč potekala karavanske poti in povezovale najpomembnejša kraljestva od Sudana, Timbuktuja in Kumasija. Na poti se ustavimo ob čudovitih slapovih Kintampo, v Techimanu pa si ogledamo mošejo iz 13. stoletja. Koran v mošeji naj bi bil prav toliko star kot sama mošeja. Zvečer prispemo v Kumasi, središče ašantske kulture. Večerja in nočitev.
10. dan: Kumasi-Elmina
Okolica Kumasija je posejana s tradicionalnimi obrtniškimi vasicami, kjer bomo lahko ročno izdelane spominke kupili kar od obrtnikov (les, tekstil). Če bo možnost, se bomo na poti proti Elmini ustavili v kakšni od vasic in prisostvovali pogrebni slovesnosti, ki so tukaj posebna zanimivost. Tako lahko še bolj začutimo ašantsko kulturo in tradicijo skozi plese, rituale, slovesna oblačila … Večerja in nočitev.
11. dan: Elmina, narodni park Kakum
Že zjutraj se nam ponujajo slikoviti prizori, ko bomo opazovali ribiče, ki se v svojih pisanih čolnih vračajo z nočnega ulova. Nato se podamo v narodni park Kakum, kjer je glavna atrakcija hoja po visečih brveh, ki so speljane med krošnjami dreves in od koder lahko s ptičje perspektive opazujemo pragozd pod nami. Po kosilu se vrnemo v Elmino, kjer obiščemo grad, ki je bil sploh prva evropska stavba v podsaharski Afriki. Zgradili so ga Portugalci leta 1482, služil je kot skladišče za zlato, slonovino in druge dragocene materiale, kasneje pa je služil tudi kot zbirni center za prevoz sužnjev v Ameriko. Danes je edinstvena priča nekdanjih časov in spada v Unescovo kulturno dediščino. Nočitev.
12. dan: Anomabu-Cape Coast-Akra
Gana ima tudi tragično zgodovino preseljevanja sužnjev v Ameriko. Zjutraj se najprej ustavimo ob Reki sužnjev, v kateri so sužnje zadnjič pred v prihodom v grad umili, kar označuje tudi obeležje »Zadnji postanek«. Nato pot v Cape Coast, nekdanjo prestolnico kolonije, kjer si ogledamo utrdbo, ki je igrala pomembno vlogo pri tragičnem preseljevanju. Po ogledu pot do Akre in prvo spoznavanje mesta. Večerja in nočitev.
13. dan: Akra-Evropa
Živahna ganska prestolnica, ki se hitro razvija, je znala zadržati svojo identiteto, ki se odraža v mešanju tradicionalnih predelov z obrtniškimi delavnicami in novih, administrativnih četrti. Mnoge še danes elegantne vile nas spomnijo, da je bila Gana najbolj razvita britanska kolonija v Afriki. Ogledamo si tudi Narodni muzej, ki nas pouči o bogati in tudi tragični usodi dežele, pa tudi o njeni umetnosti in kulturi. Obiščemo Trg neodvisnosti, od koder je prvi predsednik Gane Kwame Nkrumah leta 1957 razglasil neodvisnost Gane. Popoldan še nekaj časa za zanimivo nakupovanje, nato pa prevoz na letališče in polet v Evropo.
14. dan: Ljubljana-Maribor
Čaka nas še polet v Ljubljano ali na eno od bližnjih letališč, od koder se z avtobusom vrnemo v Ljubljano in Maribor.

Cena:
3.690 € (najmanj 20 potnikov),
3.790 € (najmanj 15 potnikov),
3.890 € (najmanj 10 potnikov)

Cena vključuje: letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, prenočevanje v hotelih 3*** in 4****, polpenzione, vse prevoze, vstopnine in oglede s slovenskim vodičem in lokalnimi spremljevalci, zdravstveno in nezgodno zavarovanje;
Doplačilo po želji: enoposteljna soba 450 evrov, priporočljive napitnine 60 USD (vodiču na poti);

Vizum:
en mesec pred odhodom potrebujemo vaš potni list, izpolnjene obrazce in eno fotografijo (doplačilo za vse 3 vizume 150 evrov);
Cepljenje: obvezno proti rumeni mrzlici;


Prijavnine NE ZARAČUNAMO, če vrednost rezervacije presega 250 eur (šteje skupni znesek na prijavnico oz. pogodbo).

Če vrednost rezervacije NE presega 250 eur (šteje skupni znesek na prijavnico oz. pogodbo), zaračunamo prijavnino v enkratnem znesku 8 eur.

Pridružujemo si pravico do sprememb cen v kolikor pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov

Obrazec za povpraševanje

* ŽELIM PODATI ZAHTEVEK ZA ZAVEZUJOČO REZERVACIJO
* ŽELIM PODATI NEOBVEZNO POVPRAŠEVANJE
Nosilec prijave potovanja:
Ime: *Priimek: *
E-pošta: *Gsm: *
Ulica in hišna številka: Poštna št./kraj:
Država:
Termin in vprašanje:
Željeni datum odhoda: *
Željeno vstopno mesto: Informacije o vstopnih mestih
Vaše vprašanje našim referentom:
Udeleženci potovanja:
Ime: Priimek: datum rojstva:
Ime: Priimek: datum rojstva:
dodaj več oseb
Zavarovanja:
Zavarovanje stroška odpovedi potovanja:
Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (ob doplačilu):